MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która...
fot. Antonio_Diaz/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Spowolnione krzepnięcie krwi z powodu niedoboru witaminy K

Ogórki kiszone są bardzo dobrym źródłem witaminy K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi i tworzenia się tzw. strupa. Surowe ogórki zazwyczaj obiera się przed jedzeniem, a to sprawia, że zawartość witaminy K spada o ponad połowę – 100 g obranego ogórka zawiera 7,2 µg witaminy K, a taka sama ilość ogórka ze skórką stanowi źródło 16,4 µg tej witaminy. Natomiast ogórków nie obiera się przed kiszeniem, dlatego porcja 100 g pokrywa w 60 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

Zobacz również

Kręgielnia Split w Radomiu pełna piłkarskich emocji [ZDJĘCIA]

Kręgielnia Split w Radomiu pełna piłkarskich emocji [ZDJĘCIA]

Polska - Francja 1:1. Jerzy Engel: Na taki mecz czekaliśmy

Polska - Francja 1:1. Jerzy Engel: Na taki mecz czekaliśmy

Polecamy

Bestialska zbrodnia przy ul. Moniuszki w Wałbrzychu. Sprawca pociął ofiarę

Bestialska zbrodnia przy ul. Moniuszki w Wałbrzychu. Sprawca pociął ofiarę

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy

To lek na depresję i otyłość. Obejrzyj ten darmowy film, a zechcesz wstać z kanapy

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!

Magiczna Norwegia: 8 zapierających dech w piersi miejsc UNESCO. Musisz je zobaczyć!