MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Potrącił 3-letnie dziecko i uciekł. Na policję zgłosił się z adwokatem

NOWE
Potrącił 3-letnie dziecko i uciekł. Na policję zgłosił się z adwokatem

Seniorski Piknik nad Sołą w Oświęcimiu. W sielskiej atmosferze bawiło się 200 osób

NOWE
Seniorski Piknik nad Sołą w Oświęcimiu. W sielskiej atmosferze bawiło się 200 osób

Polecamy

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

To będzie najładniejsza trasa piesza świata? Zobacz, gdzie powstaje rekordowa ścieżka

Polska jak Niemcy. Większość ósmoklasistów wybiera szkoły zawodowe

Polska jak Niemcy. Większość ósmoklasistów wybiera szkoły zawodowe

23. Dolnośląskie Warsztaty Craftowe po raz kolejny zawitają do Wrocławia

23. Dolnośląskie Warsztaty Craftowe po raz kolejny zawitają do Wrocławia