MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować...
fot. Robert Krčmar/unsplash.com

Te warzywa na grilla są najsmaczniejsze! Sprawdź, które wybrać i ile minut piec je na ruszcie. Zobacz sposoby na pyszne grillowane warzywa

Kukurydza

Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować – inaczej może spalić się z wierzchu, zanim jeszcze będzie gotowa, a na pewno stwardnieje. Gotowanie kolb przez 5-6 minut w wodzie, po czym pieczenie przez 3-4 min z każdej strony sprawi, że ziarna będę miękkie i aromatyczne. Kolbę można też pokroić na kawałki i piec po nabiciu na patyczki do szaszłyków lub szpadki.

Jeśli jednak mamy kukurydzę w kolbie wraz z liśćmi okrywowymi, warto ją tak zostawić, a przed wrzuceniem bezpośrednio na ruszt – dobrze zmoczyć wodą, by nie uległy później spaleniu. W przypadku młodego warzywa wystarczy piec je przez 15-20 min, regularnie obracając.

Zobacz również

Chłodny pierwszy weekend lata w Gdańsku. Nie przeszkodziło to jednak spacerowiczom!

Chłodny pierwszy weekend lata w Gdańsku. Nie przeszkodziło to jednak spacerowiczom!

Z cyklu, było i nie ma. Dwór w Tarpnie na Ziemi Zalewskiej

Z cyklu, było i nie ma. Dwór w Tarpnie na Ziemi Zalewskiej

Polecamy

Pociął mężczyznę mieczem samurajskim w Boguszowie - Gorcach. Uwaga drastyczne!

Pociął mężczyznę mieczem samurajskim w Boguszowie - Gorcach. Uwaga drastyczne!

Śmiertelny wypadek pod Wałbrzychem. Samochód uderzył w drzewo i spłonął

Śmiertelny wypadek pod Wałbrzychem. Samochód uderzył w drzewo i spłonął

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!